måndag 10 mars 2014

Talibaner har goda förhoppningar om en framtid i Afghanistan


Det är nu över 10 år sedan som kriget av den USA-ledda attacken mot vad då angavs vara talibanerna i Afghanistan. Det blev som man inledningsvis förutspådde en stor framgång för de amerikanska styrkorna, talibanerna drevs från makten och de enade utländska styrkorna möttes av välvilja.
Men det var då, idag vet vi att det inte blev som vi förmodade, i dag är talibanerna tillbaka, och det finns ingen tendens till att de skulle backa tillbaks medan motståndet mot USA och de amerikanska soldaterna har ökat dramatiskt. Det finns ett allmänt och utbredd hat mot vad de står för.

Roland Lohr gen Stahl

Författare och journalist

28 februari 2014

Vi har tidigare kunnat höra självbelåtna amerikanska generaler att de uppnått sitt mål, ”genom att de lyckats driva ut talibanerna och att de snart är knäckta”. Sant är att talibanerna blivit tillbakapressade till de sydliga provinser som Kandahar och Helmand, provinser där talibanerna av tradition alltid varit starka. Men det mesta talar för att det mer handlar om en strategisk reträtt i väntan på att USA och övriga länder skall lämna landet i slutet av år 2014. I övrigt så har deras strategi fungerat och de har vunnit mark även i övriga provinser medan stödet för den redan svaga regeringen och USA har minskat stadigvarande.

Många av de oberoende källor talar samma språk, ”talibanerna” har väsentligen stärkt sin ställning, de har visat tålamod och fört en strategisk krigsföring mot ett alltför teknologiskt USA som har tappat intresse och har bråttom med att rädda sitt ansikte genom att dra sig ur kriget i landet. Men det är inte enbart i de södra och östra regionerna som talibanerna stärkt sin ställning utan de har genom sina allt oftare och förekommande terrorattackerna kring huvudstaden Kabul visat en allt starkare ställning. Men de har liksom i centrala landet även gjort viktiga inbrytningar i både västra och norra Afghanistan. Talibanerna har byggt ut sitt nätverk i samtliga 34 provinserna. Alla rapporter talar för en och samma sak att ” antalet våldsamma attacker har ökat betydligt och stadigvarande”. 
Det anses i dag från flera Afghanistankännare, däribland Anders Fänge, att ” fredståget har USA ur händerna, det finns ingen annan rimlig förklaring än att USA tvingas att lämna landet åter igen en gång i historien”.
En rimlig fråga att ställa är, varför kriget anses vara ett misslyckande?
För varje år som går så upprepas USA:s historia sedan de bestämde sig för att belägra Afghanistan 2001, och deras stöd, tillfälligt som det var har minskat år efter år. Deras huvudmål har varit att fördriva talibanerna och befria kvinnorna i landet från tyrannerna, att förstöra träningslägren som terrornätverket al-Qaida med dess dåvarande ledare Usama bin Ladin tillåtits ha på afghansk mark och att kunna tillfångata bin Ladin. Och jakten på bin Ladin och dess anhängare har varit ett av huvudspåren men trots miljontals dollar som har spenderats i detta onödiga krig så har civila som anhängare skoningslöst dödats, tips har belönats med dollar om de kunnat leda till ett gripande. I denna skoningslösa jakt som krävt många civilas liv har USA samarbetat med både knarkkungar och kriminella klanledare som krävt stora summor pengar och beväpning.
Alltsedan Amid Karzai kom till makten och fört den afghanska politiken under alla 10 åren så har det inte varit annat än en ”Karzaishow”.
Amerikanska och Nato ledda bombningar har avlöst varandra och har lett till att tusentals civila dödats, däribland oskyldiga barn och kvinnor. Dessa har genomförts på bristande kontroll av anfallsmakten oftast med principen ”shoot to kill”. Exemplen kan avlösa varandra och ofta bisarra som detta exempel som skedde 2008, där 47 människor mördades under en pågående bröllopsfest. När gästerna firade det nyblivna paret med gevärsskott i luften så antog USA att det var ett talibanfäste och svarade med att beordra in bombflyg för att släcka ned fästet med alla som fanns där. Misstaget var förödande men kan visa på vilka grunder ett bombanfall kan genomföras.
Men förtroendet har inte enbart minskat, USA har också ifrågasatts för att sända ut amerikanska specialtrupper på nattetid för att genomsöka civila hem på ett mycket brutalt sätt där även civila har tagits med till förhör. Många av vittnesmål beskriver förhören med tortyr och misshandel där vissa har lett till att de dödats under förhören. 
Det politiska skådespel 
Alltsedan Hamid Karzai tillsattes som interimspresident 2002 och senare valts i två presidentval så har han fört en politik under en mycket svag regering. Han har under tiden han fört sin ”Karzai-show” starkt kritiserats för fusk av olika slag men har trots detta lyckats att bli omvald. Efter det senaste parlamentsvalet 2010 så har en stor grupp bojkottat parlamentet efter att nio valda ledamöter bytts ut. Parlamentet har därefter bojkottats och inte varit beslutsmässigt vilket förlamat beslutsfattandet. Regeringen har varit svag under hela tiden och det finns en stor splittring efter det senaste valet.

90

procent, det är hur mycket av världens heroin som kommer från Afghanistan.

Vi, utländska aktörer, i första hand USA men även Pakistan, har under alla år spelat en viktig politisk roll i Afghanistan. Pakistan har däremot haft ett annat mål i sikte, de har alltid stöttat talibanerna för att behålla ett starkt inflytande i Afghanistan medan USA haft ett eget spår i sikte. Medan försök gjorts att skapa en dialog med talibanerna har dessa ofta störts och minskat kraften i övriga fredsförhandlingar.

Ett alltmer skenande problem som heroin innebär har inte varit en toppstyrd fråga. Jordbruk som sysselsätter mer än 60 % av befolkningen är inte längre den stora frågan, idag handlar det mesta om narkotikahandeln och biståndspengar. Det är här den stora ökningen i BNP finns.

"Värdet av opiumhandeln utgör mer än 50 procent av BNP enligt en FN-rapport, och 90 procent av världens heroin uppges komma från Afghanistan. Biståndspengar stod för 90 procent av alla utgifter i statsbudgeten".

Samtidigt som detta talar sitt tydliga språk så kom uppgifter om att Världsbanken och IMF avskrev lån till Afghanistan 2010 på 1,6 miljarder dollar. Men denna positiva internationella inställning till regeringen fick sig en rejäl knäck när det senare samma år visade sig att ägarna till ”Kabul bank” som har mycket nära band till regeringen, beviljat sig själva lån till lyxkonsumtion på ” 1 Miljard dollar”, utan någon säkerhet. Detta var ytterligare ett bevis på den enorma korruption som fanns och frodats i kretsen kring president Karzai. Och detta medan landet håller på att gå under, folket svälter, självmorden ökar som den enda utväg att slippa detta liv.
Utbildning och hälsovård  
Det var länge sedan Afghanistan har varit ett fritt land utan det har alltid funnits en större nation som velat förfoga över landet. Efter talibanregimens plötsliga maktövertagande 1996innebar detta en kraftig reducering av frihet. Flickor över åtta år förbjöds att gå i skolan men detta var enbart en av många restriktioner som befolkningen snart skulle förstå. 2001 gick färre än 1 miljon barn i skolan och knappast några flickor alls. Idag är siffran drygt 7 miljoner, varav 30% flickor.
En av de organisationer som verkar i Afghanistan är ”Svenska Afghanistankommittén” som lyckats bäst i landet sedan de startade sin verksamhet för över 30 år sedan. Sedan 2002 har de byggt 170 nya skolor, utbildat mer än 20 000 lärare och har mer än 120 000 deltagande barn, varav hela 52% flickor. Skolförhållandena varierar dock mycket starkt runtom i landet. Sämst är det i de södra regionerna som styrs av talibanerna, det är också här som villkoren är som sämst i landet. Här bränns skolorna istället för att byggas, här hotas lärare som familjer om de låter sina flickor att gå i skola.
Trots detta så Afghanistans sjukvård och skolor stora vinnare på det internationella engagemanget under 2000-talet, men fortfarande är det mesta undermålig. År 2002 hade var tionde afghan tillgång till vård, idag har den siffran stigit till åtta av 10. Barndödligheten tillhör fortfarande den högsta i världen, men förbättringar har gjorts på området och tendensen år positiv. Det är betydligt fler födda som upplever sin femårsdag jämfört med före invasionen. Både hygien och tillgång till rent vatten har förbättrats till det dubbla.
Talibaner ses som en av många hoten i landet för en framtida utveckling, men även här varierar talibangrupperna som olika former av problem. De som har en lokal förankring och som omger sig biståndsarbetare verksamma i området hälsar dem oftast välkomna. De ser nya skolor, sjukhus och vägbyggen som positiva förändringar. Den övriga gruppen, extrema och militanta talibaner oftast med utländska inslag är de som utför terrordåd. Det är de som understöds av bland annat pakistanska talibaner som vinner terräng över hela Afghanistan.