söndag 13 januari 2013

2013 ett nytt år med stora förväntningar

2013, nytt år med nya förväntningar

Ett nytt år har kommit och med den nya förväntningar på vardagen och för världen. USA startar i vanlig ordning med att skapa oro. Det som nu oroar är det politiska spelet mellan presidenten och republikanerna. En hel del styrs kring vapenlagarna, ekonomin och de nya försvarsutgifterna. Till mycket stor förvång skrev Obama på den nya NDAA 2013 med nya anslag dels för att utöka Guantánamo och beredskapen för att gå in i nya krig.
 
Det handlr denna gång inte om den traditionella striden mellan demokrater och republikaner utan är mer personligt gentemot Obama som president, hans förmåga och val till nya spelare i hans regering. Sedan tidigare har han valt John Kerry till efterträdare av Hillary Clinton, till ny CIA chef John Brennan och till försvarsminister Chuck Hagel. Om vi vi minns så finns det en liknelse med när Bill Clinton var president. I Obamas fall kan det vara en besvikelse över svikna löften,dels att han förödmjukade republikanerna vid valet 2008. Han lyckades trotsallt mobilisera ungdomar och väljare av olika nationella bakgrunder. I övrigt var varörelsen en sensation i sig, Obama som färgad kunde vinna över republikanerna. I Clintons fall handlade det mesta om hans leverne och hans otrohetsaffärer som störde de djupt troende republikanerna.
 
Vi har nu att vänta oss ett turbulent år med många öppna frågor i USA och även internationellt med ett fortgående krig i Afghanistan, fortsatta drönarattacker i Pakistan, ett krig i Syrien som aldrig vill ta slut. Sedan bubblar det både i Egypten, Gaza och Israel och det verkar som om både Irak och Libyen inte har fåt den utveckling som de lovade när de tog över regimen efter Saddam och Gaddafi.
 
Jag följer utvecklingen i Centralasien med Afghanistan och Pakistan, mellanöstern och USA med stort intresse och återkommer med jämna mellanrum med aktuella nyheter av olika slag, kanske inte alltid bevakat av våra övriga medier.
 
 För de som är intresserade så kan ni följa med i mina artiklar som publiceras både via twitter @lohrgenstahl eller via mitt pressrum i mynewsdesk.
 
Roland Lohr gen Stahl

Författare&Journalist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar