fredag 25 januari 2013

Libyen uppmanar Europa ”Get out” att evakuera alla sina medborgare!

Av Roland Lohr gen Stahl


Krigsdammet har inte hunnit lägga sig efter att rebellerna tagit makten och avsatt sin diktator, Muammar Gadaffi. Snabbt var västerlänningar framme och höjde landet och dess nya regering med de rätta ingredienserna för att bygga en demokrati. Men åter igen har det visat sig, att det är betydligt svårare än så att bygga någonting man inte känner till, något man varit avstängd ifrån. Vi har sett det så många gånger tidigare, det krävs mer än en tanke, pengar och vilja – det krävs tid och tålamod något vi västerlänningar inte har, hos oss kretsar det kring resurser och makt.

Nu varnar Storbritannien, Tyskland och Nederländerna för ett överhängande hot i den libyska staden ”Benghazi” och uppmanar därför alla Européer att evakuera. Enligt ett uttalande som kom så anser de att det finns en risk för västerlänningar. Vilken typ av fara det är fråga om nämns däremot inte.
Enligt Storbritannien säger man att ”Vi är nu medvetna om att det finns ett specifikt och överhängande hot mot västerlänningar i Benghazi, och uppmana alla brittiska medborgare som fortfarande finns i landet att omgående lämna detta," säger UD i ett uttalande på torsdagen. UD avböjde att ge ytterligare information om viken typ av hot det är fråga om. Även den nederländska regeringen och dess utrikesminister varnade sina medborgare och tillade att alla bör undvika Benghazi, synnerligen området i öster eftersom säkerhetsläget bedöms som mycket osäker och det finns hot om våld mot västerlänningar. ”Alla resor även för transitering avråds ifrån, man bör stannar kvar i vissa regioner, och det avråds ifrån att ta sig till Benghazi.
Enligt det tyska utrikesministeriet så vägrade man att säga något alls eller att ge några ytterligare detaljer för att förklara sin varning till sina medborgare. Berlin hade redan varnat tyskar efter den senaste veckans dödliga attacker i Algeriet som en förhöjd risk för våld och människorov för västerlänningar över Nordafrika och länderna runt Sahara.
Den senaste attacken i staden var i september förra året då fyra amerikaner dödades, däribland det omtalade mordet på den amerikanske ambassadören. Det hela anses vara en del av en våg av våld som riktas mot utländska diplomater, militärer och poliser.
Libyen har fullt med vapen sedan Gadaffis fall, och den nuvarande regering har haft fullt upp med att hålla tillbaka klaner och beväpnade grupper angelägna om att se till att de får vad de ser som sin beskärda del av makten för att ha hjälpt till att störta Gadaffi. Benghazi i synnerhet har varit skådeplatsen för maktkamper mellan olika beväpnade rebellgrupper. Det hela kan dock ger andra nya grupper i andra grannländer vilja och mersmak och ansluta sig vissa grupper och då mer av det extrema slaget. Allt tyder nu på att kriget i Libyen och Benghazi på lång inte är över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar