måndag 14 januari 2013

Tortyr - Den offentliga sanningen


Av Roland Lohr gen Stahl


 

 
 
Tortyr är ett uttryck av mental styrka, pedagogisk undervisning och i närvaro av personer i vår dagliga närvaro. Tortyr återkommer till oss i form av berättelser, berättelser om makt återskrivet i form på både kroppen och i det sociala inre.
Skrämmande men under tortyr, blir torteraren en röst. Torteraren blir det mänskliga, han eller hon övervinner kroppen, medan den som blir torterad reduceras till sin kropp omvandlad till ljud av smärta. Det är kanske alldeles för uppenbart att påpeka att tortyr är en form som terroriserar. Med andra ord regimer som gör sig beroende av tortyr som medel, informerar de torterade att torterare och andra är där makten befinner sig. Men det innebär mer än så, tortyren ligger under principen av att mänskligt liv inte är helig och som sådant ger det näring åt fröet av terror som är till hjälp för att blomma upp en strukturerad princip. Byråkratiserande men flitig, långsam och noggrann gör sig tortyren känd som drömmen om skräck i en verklighet.

Men vi kan också förklara detta på ett annat sätt: ” Tortyr, utgör ett meddelande som syftar till att utvinna viktig information, och som ger samhället ett ”bevis” på kriminalitet(i form av bekännelsen) som är samhällets och lagens alibi för det tilltagna våldet.

Varför skriva om denna tortyr?

Anledningen till detta är min kommande bok och den bevakning jag gör om Guantánamo där tortyr fortfarande utgör en del av vardagen. Jag följer även en barnsoldat vid namn Omar Khadr som jag snart kommer att träffa för en intervju vid Millhaven institution i Kanada. Varför skulle vi bryrs oss om detta? Tortyr och övergrepp utgör ett växande inslag idag och USA är ledande av att använda sig av detta i sina påtryckningar för att skrämma och erhålla information. Ser senaste inlägget om en ny kidnappning i all hemlighet av FBI inklusive 2 svenska somalier.

Frågan vi bör ställa oss - skall vi verkligen har det på detta sätt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar