onsdag 23 januari 2013

En stark växande extremism i USA – mot Barack Obama- mot vapenrestriktioner

Av Roland Lohr gen Stahl

 
 

 
USA står idag inför växande extremism genom ett ökande antal anti-statliga och extremistiska grupper, beväpnade miliser som drivs av att fördjupa sitt hat mot staten, och en ökad fientlighet mot Obama. En av dessa grupper ”Ku Kux Klan” med ett långt historiskt förflutet ser ett ökat antal medlemmar strömmar till samtidigt som gamla vilande grupper, specifikt gamla militanta grupper återkommer till arenan. Det är framförallt återvalet av Obama, ekonomin, förslag om nya vapenlagar och massmedians utbredning av konspirationsteorier. Enligt ”Southern Poverty Law Center,” USA´s mest framstående organisation för medborgerliga rättigheter och inriktad på hatorganisationer, sade i en rapport att extremistiska ”Patriot”grupper ”kom rytande tillbaka till livet” under förra året. Antalet grupper och medlemmar hoppade nästan 250% till över 500 med fördjupade band till den traditionella republikanska politiken. Rapporten sade att ökande extremistgrupper är ”oroande” med tanke på deras benägenhet att beväpna sig och använda sig av brutalt våld, exempel på detta är bombningen i Oklahoma City som dödade 168 människor.  Grupperna är populistiska och det finns ”tecken på växande radikalisering överallt.” Patriotgrupper har underblåsts av ilska över den förändrade demografin i landet, skyhöga statsskulden, oroliga ekonomin och en rad initiativ från president Obama som de märker med ”socialistiska” eller ”fascistiska” av sina politiska motståndare enligt rapporten. Det finns redan en rad tecken på …..våld som kommer från den radikala högern, och Obamas förslag på restriktioner till vapenkontroll har inte gjort det hela bättre.
Sedan Obamas första installation har höger extremister mördat sex poliser och det lär inte bli mindre. Frasistiska skinheads och andra har gripits med påståenden att de planerat att mörda USA:s första svarta president. Det skapar en utökad känsla av hat bland dessa grupper. USA blir mer och mer en polisstat, en form av ”Gestapo” att bevaka, anmäla och plocka in folk med ogrundade anklagelser.
En man från Brockton, Massachusetts – berättade för polisen att han hade lärt sig från vit-makt hemsidor att det pågick ett folkmord på vita – ”han är åtalad dör mord på två svarta människor och planerar att döda så många judar som möjlig efter Obamas nya invigning.
Rapporten säger att patriotrörelsen har gjort betydande inbrytningar i den konservativa arenan” och att ”den drivs av en tilltagande syn om den sittande administrationen som en del av en komplott för att införa en världsregering för frihetsälskande amerikaner.” Den växande Tea rörelsen och andra liknande grupper har vuxit upp under de senaste åren men anses inte som extremistgrupper, men växte till sig med ådror av radikala idéer, konspirationsteorier och rasism, enligt rapporten. Denna ökning kommer som del av en fördjupning av desillusionering med regeringen som bara en fjärdedel bland amerikaner kan lita på. Vid en opinionsundersökning som gjordes visade det sig att Tea rörelsen gällande anti-skatt ses som mer positiv än både de demokratiska eller republikanska partierna. Det finns idag tecken på en växande radikalisering överallt. Beväpnade män har kommit till bland annat Obamas tal bärande på tecken som tyder på ”frihet” som vattnas i munnen på blodiga tyranner. Konferenser sponsras av bland annat John Birch Society, som anser att fd. president Eisenhower var en kommunistisk agent och bonde. En annan patriotisk grupp bildades förra året som med sitt språk spred en teori om regeringen att de hade en hemlig plan som innebar att de skulle införa krigslagar och sätta patriotiska amerikaner i koncentrationsläger. Exempelvis av Fox News.
Rapporten säger att till skillnad från 1990-talet, så är patriot rörelsens centrala idéer mer allmänt accepterade av framstående politiker och massmedia. Som rörelsen har exploderat har de nått ut med sina idéer samtidigt som de understöds av kommentatorer och politiker i sin vanliga skenbara omgivning. En inriktning av detta har kommit genom den republikanska nationella kommittén som ökade sina valfonder, och kapitaliserade en mer aggressiv kampanj baserad på ”rädsla” för president Obama och ett löfte om att rädda landet från trender av socialism. Nu vet alla att detta inte räckte men ger kanske en fingervisning om vad som kommer att användas inför kommande val. I sin presentation så använde man sig av Obama som Joker i Batman i det onda imperiet. Många olika patriotgrupper planerar nu att marscherar i Washington för att försvara rätten att bära vapen.
Beväpnad och arg! SPLC har kunnat identifiera 512 olika grupper, inklusive patrioter och miliser. Många är inte direkt involverade i våldaktioner, men de hjälpa att föda extremism. Stater där dessa grupper befinner sig i innefattar:
Texas (52 grupper), Michigan (47 grupper), Kalifornien (22 grupper), Indiana (21 grupper), New York (17 grupper), Oregon (14 grupper), och Kentucky (13 grupper) m.fl.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar