lördag 26 januari 2013

Är nazism i Sverige – en normal reaktion på grund av en hög invandring???


Av Roland Lohr gen Stahl

Invandring och invandringsfientlighet, ett kärt ämne i den svenska politiken där man inte får tala öppet. Det går inte en dag utan att man kan läsa om det i våra tidningar, höra det på radio eller TV. Men så kom också en av många debatter. Den här gången var det den mer kände historikern ”Herman Lindkvist,” som i ett äldre program (99) framförde sin åsikt i ett dagsaktuellt ämne i de nutida högervindar som blåser i vår omgivning, med ökande extremism runtom i världen som svar och detta även i lilla Sverige
 
Vad var det han uttryckte?
Herman Lindkvist hävdade att dagens ”nazism” inte ha något att göra med 30-och 40-talets tyska nazism utan utgör en ”naturlig reaktion” från en stor del av svenska folket mot den ”höga invandringen.” Inte helt oförväntad kom en snabb reaktion på detta. Invandringsfrågan och främlingsfientlighet är ett ämne som inte tas upp öppet utan att skapa en direkt konflikt. På detta yttrande kom en direkt fråga som löd, ”Vad beror den ökande rasismen och bråken mot invandrare på?” Svaret som lämnades var att ”han trodde att en av orsakerna var den alltmer ökande invandringen, en normal härledning till övriga Europa, och i historien.
En egentligen normal slutsats är att när främmande människor av olika kulturer och sociala förhållanden ibland med religiösa inslag då konfronteras dessa med varandra och resulterar i konflikter, som ibland ger sig tillkänna i rasistiska uttryck, och Sverige är inget undantag. En naturlig förväntad reaktion för många – men inte i Sverige. Här får man inte säga att det finns något samband mellan invandra-fientlighet och en ökad invandring – men självklart så finns det ett samband mellan ökad invandring och invandrafientlighet och det kanske är på tiden att ställa frågan öppen.
Ingen behöver vara invandrafientlig för att se sambandet, ingen behöver vara rasist för att ifrågasätta en ökad invandring som orsak till en del av problemet. Och visst stämmer det Lindkvist säger att ”våldet och invandrafientligheten” är en del av en naturlig reaktion, och nazismen ligger inte bakom all invandrafientlighet i Sverige. För den delen vad är nazister? Idag finns knappast några riktiga nazister!
Jag håller med Lindkvist i frågan om nazism, den kan och bör inte likställas med nazismen i Tyskland, (själv har jag och min familj upplevt denna). Den eventuella kärntrupp som finns idag är inga äkta nazister. Däremot kommer det alltid att finnas de som söker en identitet, en mening med livet, stackars ungdomar som är lätta offer som inte vet bättre, de är lätta offer för den propaganda dessa grupper för gentemot de som söker, men de varken är eller blir riktiga nazister. De använder sig av symboler, tatueringar, sådant som ger dem en tillhörighet, de går omkring och ropar ”Heil Hitler” på gatan så att de bli sedda och hörda, och får en reaktion, en uppmärksamhet de vill ha!
En ”ökad rasism” har sina rötter i en ”ökad invandring, ”men invandrafientlighet har inte alltid att göra med nazism. Fientligheten grundas i motsättningar mellan grupper, en förutsättning för att detta kan ske är en stor invandring. Med tanke på den alltmer omfattande diskussionen som förs bland politiker är det aningen förvånande att frågan inte tas upp att ”en ökad invandring på vissa orter med en utblandning av olika kulturer, språk och religioner” innebär en konfrontation, något som borde kunna förväntas. Detta har däremot inget med nazism att göra.
Ett faktum är att det idag finns en invandrafientlighet även i Sverige men den har inte sina orsaker i nazismen och har därmed inget att göra med nazismen i Tyskland.
Visserligen finns det nazister i Sverige som det även finns i Storbritannien och USA, men de utgör en mycket liten grupp. Däremot är problemet med en ökad extremism betydligt viktigare. Den ökar mycket starkt runtom i världen. Det rör sig om en bred grupp av organisationer med olika inriktningar exempelvis patrioter, militanta grupper, nazister, vit makt rörelse, Ku Klux Klan m.fl.
Dessa har börjat att få ett kraftigt uppsving och gehör bland allmänheten. Än så länge är det en liten skala men den är kraftig ökande. En del av gruppernas ledare har börjat få positioner i samhället i politiken. Tendensen kan även noteras i norden och Europa. I Sverige har exempelvis vita makt partiet Sverigedemokraterna hamnat i centrum, försökt att tvätta av sig sin stämpel som nazistparti och är representerad i riksdagen och i ett antal myndigheter. Fortfarande är det så att de är begränsade till ett fåtal politiska frågeställningar, inskränkta till sin invandrapolitik och ett ibland olämpligt beteende i sina framträdanden.
Samma tender har vi utanför norden, i exempelvis Tyskland, Storbritannien, Frankrike och inte minst USA där extremismen får ett allt större utrymme som ofta kopplas ihop med terrorism. I Sverige har Sverigedemokraterna kommit i riksdagen och har fått allt större utrymme i den svenska politiken. Partiet är idag det fjärde största parti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar