måndag 14 januari 2013

Ny kidnappning av europeiska terroristmisstänkta av FBI på väg i hemlighet under falsk namn till New York!

Av Roland Lohr gen Stahl

 

 
Åter igen kan vi konstatera att USA fortsätter sin verksamhet med att kidnappa människor som man anser vara oliktänkande, tillföra terrorism i världen. I det här fallet är det tre europeiska somalier som nu står inför amerikansk domstol i New York dit de har förts genom att kidnappas och hållits i förhör under falska namn i över fem veckor.
Tre män, Mahdi Hashi, 23, från Camden i London och två svenska somalier, Ali Yasin Ahmed och Mohamed Yusuf fångades förra året i augusti i Djibouti. En av männens advokater hävdar nu att hans klient fördes mitt emellan lokala tjänstemän under tre månader som de hålls fångna utan anklagelse om något brott innan de blev föremål för en hemlig överföring till USA och FBI den 14 november 2012 där tilldelades amerikanska advokater och anklagades dagen efter.
Den somalisiska mannens familj fruktade att USA i hemlighet håller honom. Samtliga hölls under falsk namn ”John Doe A, B och C” i New Yorks fängelser i över fem veckor sade en av männens advokater innan åtalet offentliggjordes den 21 december. De är preliminärt anklagad för att tillhöra al Shabaab, en av USA utsedd terroristorganisation. FBI påstod att de hade deltagit i ett program för självmordsbombare.

Före överlämnandet till USA fanns det ansträngningar bakom kulisserna att de båda svenska skulle återföras till sitt hemland medan Hashi hade blivit av med sitt brittiska medborgarskap strax innan han angreps och därför inte kunde få hjälp längre av den brittiska staten. Många händelser om beslag av de tre är fortfarande oklara, svenskarna hölls först fången i Nagads fångläger och hade rätt till stöd av sin ambassad i Djibouti, även deras familjer har informerats om vart de befann sig två månader efter att de togs tillfånga. Det fanns hemliga förhandlingar med Djibouti och Stockholm för att återföra de två svenska medborgare. Thomas Olsson, svenskarnas advokat sade att samtalen var långt framskridna. ” Men så plötsligt fick han besked om att de satts på ett plan på väg någonstans över atlanten på väg till USA.” Hashi´s familj blev däremot aldrig formellt informerade om var han hölls eller av vem. Även i fängelset har de två svenska fångar kunnat besökas av den svenska konsuln och har fått stöd av ambassaden. Enligt den amerikanske advokaten för en av svenskarna så sade han att hans klient hade blivit ”slagen” av tjänstemännen i Djibouti innan han förhördes, bland annat av FBI agenter och amerikanska agenter tillhörande en hemlig myndighet. Enligt honom så anser han att ”USA är nu närmre en yttre gräns där en terrorist definieras under amerikansk lag.” Övriga advokater till de två tillfångatagna sade att deras klienter inte hade farit illa men att de hade hört om andra som hade gjort det.
De tre män hålls nu separat åtskilda i New Yorks fängelser. Advokaterna säger i en kommentar att läget är mycket problematiskt för deras klienter. Även åtalet mot dem säger att det faller under ”extraterritoriell behörighet” i USA men det är än så länge för tidigt att säga om det finns ett direkt uttalat hot mot de amerikanska liv och intressen.

Än finns det ingen anklagelse eller förslag på att någon av dem skulle varit inblandad i någon planering eller attack mot USA eller amerikanska organisationer. ”Enligt en talesman för FBI så nämnde han för en journalist att alla åtalade är skyldiga för terrorism----uttalandet avslöjar att detta fall kan komma att sätta det amerikanska rättssystemet på prov .” Ett uttalande av detta slag är naturligtvis ingen bra start på ”fair play.”
Enligt ett FBI uttalande så hävdades av dem att Hashi och hans svenska medåtalade var på väg till Jemen, trots att de inte greps för att försöka lämna landet. FBI har inte tillkännagivit datumet för gripandet men enligt svensk underrättelsetjänst och tidningen Göteborgsposten visade det sig att dagen måste har varit runt omkring den 7 augusti förra året. På frågan till de svenska mäns familjer svarade de tidiningen att deras två män hade ”hoppat av al-Shabaab och var på väg hem till Sverige” när de greps. Detta kan tyda på att de kände en tillhörighet med organisationen men oklart är fortfarande i vad de skulle ha deltagit i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar