onsdag 16 januari 2013

Obama undertecknar en grupp av förslag för att minska våld och begränsa vapeninnehav – ett av hans största ansträngningar som president


Av Roland Lohr gen Stahl
Så kom äntligen förslaget av Barack Obama, historiskt i sitt slag och den mest genomgripande insats av att begränsa vapeninnehav och att införa en vapenkontroll. Förslaget kom efter en månads lång översyn genomförd av Joe Biden. Den är uppdelad i fyra mycket viktiga underavdelningar: brottsbekämpning, begränsning av tillgången till farliga vapen och tillhörande ammunition, skola och säkerhet samt mental hälsa. I ett försök att berätta om vikten av dessa mycket viktiga delar i förslaget rekommenderade Obama dess betydelse. Det innehåller bakgrundskontroller för all försäljning av vapen för att hitta eventuella brottslingar, återinföra ett vapenförbud vid missbruk, begränsa gränsen för ammunitionsmagasin, eliminera pansarbrytande kulor, tillhandahålla mentalvårdstjänster i skolor, fördela medel att anställa fler poliser och inrätta en federal lag mot handel med pistoler.

Kostnaden för detta paket har uppskattats till ungefär $ 500 miljoner, några av dessa kan hämtas från redan budgeterade medel. Eftersom dessa rekommendationer kräver kongressens godkännande, kommer förslaget att kompletteras med 23 mycket viktiga ”verkställande åtgärder” som kan vidtas med omedelbar verkan av presidenten, enligt Vita huset. Några av dessa åtgärder inkluderar krav från federala myndigheter att överlämna relevanta uppgifter för en säkerhetsprövning, ger brottsbekämpande myndigheter och tjänstemän på skolan bättre utbildning för att aktivt kunna ingripa och att styra forskningen i orsakerna till och förebyggande av pistolvåldet förutom flera andra.
Enligt Obama sade han,” Jag tänker använda mig av administrations möjligheter för att göra detta till en verklighet när han talade om sin uppsättning av rekommendationer. ”Om det finns en möjlighet att rädda liv, så har vi en skyldighet att försöka.”

Vid presskonferensen på onsdagen bekräftade han att Byron Todd Jones är utsedd att agera som tillförordnad chef för avdelningen. Myndigheten kommer att handha alkohol, tobak, skjutvapen och sprängämnen, för att senare tar över posten permanent. Enligt mång så går förslaget betydligt längre än vad de flesta förespråkare hade hoppats på när Biden inledde sin granskningsprocess.

Detta är en monumental stund. Vi kommer att vara glada åt att presidenten lägger ned hela sin tyngd på detta sade Josh Horowitz, verkställande direktör för koalitionen för att stoppa vapenvåldet.” ”Vi är redo att driva igenom detta.”
Det är dock enklare att sätta ihop ett förslag än att genomdriva det. Det gäller att sälja in hela programmet, idén bakom detta och sedan gäller det genomdriva det som säkerligen kommer att möta motstånd. Vissa har redan börjat kritisera förslaget och tycker att det hade varit bättre att bryta ned förslaget i separata delar än att ha ett mer övergripande förslag. Förslaget bör inte ses som klar utan snarare som rekommendationer men med viss tyngd och skall nu läggas fram till kongressen. Presidenten bör jobba vidare med lagstiftare för att föra processen framåt enligt en tjänsteman, och måste bygga upp den allmänna opinionen mot detta.

Lobbyn ”NRF-National Riffle Association” har redan signalerat att man kommer att försöka att blockera förvaltningens arbete. Man har skarpt kritiserat Obamas förslag men har valt att inte direkt svara på frågorna.
Enligt den nationella översynsmyndigheten sade de efter mötet med Biden förra veckan att  ” Det är olyckligt att administrationen fortsätter att insistera på att driva igenom deras misslyckade försök.” ”Vi kommer inte att acceptera att vanliga pistolinnehavare skall få skulden för handlingar som begås av kriminella och psykisk sjuka.

Gruppen fortsatte att angripa Obama och anklagade honom för en ”elitistisk hycklare” eftersom han motsatte sig NRA:s allmänt kritiserade förslag efter incidenten i Newton som innehöll ett förslag om att fler beväpnade poliser skulle placeras ut i landets skolor. Planen kom dock lite tidig eftersom Vita huset kom med ett gammalt förslag att spendera närmare $ 4 miljarder för att hålla 15 000 poliser på de amerikanska gatorna. Dessutom uppmanas det att polisen anställer fler som en resurs till skolorna samtidigt som man uppmuntrar skolorna att anställa personal för att tillhandahålla mer för mental hälsa. Obamas förslag uppmanar också kongressen att anslå mer resurser för att hjälpa skolor och andra utbildningsinstitutioner och kyrkor för att utveckla beredskapsplaner för att hantera incidenter som i Newton.
Men även Vita huset säger att förslagen inte är optimala för att förhindra masskjutningar, enbart förbudet mot automatvapen med stora magasin skulle haft en inverkan i Newton. Det står dock oklart hur stor effekten hade varit. Det står fortfarande oklart vad som gäller befintliga vapen och inköpt ammunition som för närvarande är lagligt ägda. Förslaget gäller den framtida produktionen och försäljning av militära vapen.

Enligt administrationens tjänstemän så hävdar de att” Vi kommer inte att lägga oss i befintliga lager av vapen och ammunition,” ” Vi kommer att inrikta oss på att begränsa den framtida tillverkningen av vapen och ammunition och eventuellt missbruk av detta.”
Vita huset insisterar dock på att förslagspaketet måste genomdrivas. Det ger brottsbekämpande de mekanismer som krävs för att komma till bukt med den olagliga överföringen av vapen och ammunition enligt en högt uppsatt tjänsteman. Det kommer att förhindra eller hejda användningen av militära vapen. Vita huset menar på att det skulle förbättra det gamla förbudet från 1994 som var fullt av kryphål. En viktig del i förslagen är att det föreslås tillräckliga resurser till skolor och kommuner för att bättre hantera våld när det behövs.

Det är naturligtvis bra med ett initiativ att göra någon förändring i landets optimistiska regler om vapeninnehav, samtidigt måste man dock undra över varför det tog så lång tid att komma fram till detta. Enligt en tjänsteman så sade han, ”Det är inte så som att vi ligger på ett policydokument,” utan vi har arbetat med detta under den senaste månaden för att komma fram till detta idéknippe av förslag. Vi har försökt att vara så heltäckande som möjligt och hoppas att debatten fortsätter och processen framskrider utan några större problem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar