söndag 13 januari 2013

Vad står på spel i Afghanistan?



Vad står på spel i Afghanistan?

Av Roland Lohr gen Stahl

 

 
USA och Obama har sedan länge kommit fram till att kriget i Afghanistan sedan länge är förlorad och än en gång får USA dra sig till tillbaks. Varken högteknologin eller pengar har förmått Afghanistan att ge upp. Obama vill att samtliga stridande trupper skall ha lämnat Afghanistan 2014 – efter mer än 11 år sedan kriget i Afghanistan finns det inte någon anledning till att fira återdragande av de amerikanska trupperna. Beslutet lämnar frågor öppna. Dessa frågor var på agendan den 11 januari 2013 när presidenterna Barack Obama och Hamid Karzai träffades i Washington D.C  för att diskutera framtiden för Afghanistan och USA:s framtida roll i landet.
Obama känner dock att ett firande är på sin plats – Usama bin Ladin är död och al-Qaida kippar efter luft. Han anser att sedan USA invaderade Afghanistan år 2001, då förbjöd talibanerna kvinnor att ens komma ur sina hem. Nu har kvinnor mer frihet – mer än 2 miljoner flickor gå i skolan, mer än 300 000 afghanska barn som bor i landet har tillgång till facebook. Frågan är naturligtvis hur man mäter och värdesätter denna frihet, eftersom mycket i grunden inte förändrats. Det är inte bara glada nyheter, militära och civila dödsfall fortsätter och på den militära sidan är det fenomenet av ”insider” attackerna som ökar. Det är just de som har blivit betrodd, de som har utbildats som nu vänder ryggen och ligger bakom de amerikanska dödsfallen sedan invasionen 2001. Än värre är det för afghanerna. De nationella säkerhetsstyrkorna är offer för ett större antal insider attacker, sade en talesperson för försvarsdepartementet.

Några av dessa är redan kända. Året 2012 inleddes med en video som visar när soldater urinerade på döda afghaner, bilder publicerades som visade på amerikanska soldater som poserade med lik och amerikanska soldater brände Koranen på Bagrams Air Force Base, en handling som man bedömde av okunnighet inte en förolämpning av Islam. Protester följde naturligtvis. Sedan har vi US Army Sgt. Robert Bales, han fick hjärnsläpp av något slag och for rasande genom en afghansk by och mördade 17 civila afghaner, däribland kvinnor och barn.
Nu kom fredagen när de båda presidenterna möttes och enades om att påskynda den militära övergången. Obama gjorde klart för Karzai att de afghanska styrkor inte har något annat val än att ta ledningen i stridsuppdraget av hela landet redan från våren 2014, istället för halvårsskiftet som det tidigare hade sagts. USA vill göra allt för att snabbt ta sig ur situationen som de inte ser någon lösning i. Även om Obama och Karzai är överens i vissa praktiska frågor, så kvarstår andra. Först är det frågan om Karzai, eftersom han inte är berättigad till omval 2014. Eftersom landet har en konstitution och en fungerande regering, är det troligt att åtminstone några av punkterna han och Obama är överens om gäller när en ny företrädare valts. Men ingen kan vara säker, för när frågan kommer upp vem skulle kunna eller vilja ersätta president Karzai är det stora frågetecken. Det sägs att cirka mellan 0 – 9.000 soldater ur den amerikanska styrkan skulle stanna kvar i Afghanistan, ingenting har nämnts gällande de europeiska inklusive svenska styrkor hur många eventuellt skulle vara kvar. De som är kvar kommer att få det än svårare än de har det idag eftersom de måste arbeta i miljön av insider attacker. En amerikansk lärare som undervisar afghaner som utvalts att slåss säger ”att de är under enorm press eftersom jobbet sker på bekostnad av kvalitén.”

Enligt en amerikansk journalist, Gayle Lemmon, som tillbringat år i Afghanistan, senast i december 2011, sade att amerikanska entreprenörer som tränar afghanska rekryter klagade till henne på att de inte kan göra sitt jobb grundligt. ”Det har varit en enorm press att möta 2013 års tidsfrister.” De trodde att de skulle få människor väl utvalda för jobbet, det finns däremot ingen tid att plocka ut vilka som är bäst tillämpad. Den överväldigande majoritet av dem som kommer är från vanliga afghanska hem.

Vad är utsikterna?
Karzai hade med sig en önskelista till Pentagon, en inköpslista över hårdvara såsom drönare och helikoptrar som han sade skulle hjälpa honom och USA att fortsätta att bekämpa terrorister, inget nämndes om talibanernas frammarsch.

Inga dollar belopp har beslutats men en allmän uppskattning så ligger det på mellan $ 1 -10 miljarder om året vilket inkluderar militära utgifter, hårdvaran och utbildning, en affär som Afghanistan naturligtvis inte har råd med att bekosta på egen hand. Talet som båda presidenterna gav var rolig eftersom ingen av dem egentligen vet omfattningen av vad USA är villig att erbjuda och oavsett belopp så måste Obamas administration vinna godkännande från kongressen. USA:s förre ambassadör sade att ”han tycker att den totala kostnaden är beroende av den militära närvaron, men gjorde bedömningen att den kommer att landa som minst på 5 miljarder dollar i bistånd och militärer undantagen ambassadens kostnader.” Något som dock redan nu står klart är att Afghanistan kommer att inledas av en kraftig ekonomisk nedgång efter 2014.
Mycket av pengar som gått in från USA har gått till spillo, dessa har spätt på både korruption och olagliga affärer med bland annat droger. Enligt en oberoende grupp så har man gjort en uppskattning på att mellan $ 12.000.000 per dag som var undansatta för att stödja amerikanska insatser istället gått till annat. Även Karzai, föranledd av en reporter, sade vid presskonferensen, ” Vi har korruption.” Och frågan ställdes vem pratar amerikanerna med i Afghanistan och varför?

I maj 2012, gjorde Obama ett överraskande besök i Afghanistan, där han höll ett anförande om ” slutet av kriget.” Han sade att ”Vi bedriver en fredlig förhandlingslösning med talibanerna.” För att vara tydlig så sade han att al-Qaida och talibanerna är två olika enheter, men att det fanns band mellan dem. Al-Qaida är en terroristgrupp som skapats av Usama bin Ladin för vilka talibanerna gett skydd och stöd åt.
Enligt USA så finns det en senaste inkarnation bland talibanernas nya och yngre, medlemmar som säger att de vill ha fred med USA. Men det är ett komplicerat ämne, krigstillståndet har på inget vis avtagit och även förre ambassadören sade att ”det är fel att kalla det för en förhandling, det är mer att vi prata med en grupp bestående av flera spelare och vi undersöker om det finns något förhandlingsutrymme.” Bakom detta så finns det en grupp afghanska ledare som lever och rör sig fritt i Pakistan och indirekt styr sin politik, sina attacker mot utländska styrkor och befolkningen.

Amerikanska allmänhetens intresse?
Sedan har vi naturligtvis den amerikanska hemmamarknaden. Efter valet så har det kommit klagomål om att Obama och den republikanske utmanaren Mitt Romney inte talat tillräckligt om Afghanistan. Enligt en opinionsundersökning i USA har den visat att de flesta amerikaner är trötta på kriget. Det visade sig att endast 3% anser att Afghanistan utgör en av de viktigaste frågorna. I jämförelse med 2012 så var det 25 % som gynnade kriget medan 55% tyckte att USA omgående bör återta alla sina trupper innan 2014.

Försvarsministern Leo Panetta röt till mot den lämnade siffran vid den tidpunkten och sade att ”omröstningar kriga inte.” Och i veckan så upprepade han sitt motstånd mot att minska antalet soldater i Afghanistan till ett ynkligt antal vilket är uteslutet för honom. Han menade på att om USA inte har en stark närvaro är chanserna att prata, eller förhandla med bland annat talibanerna lika med noll.
Förre ambassadören hävdade att den amerikanska allmänheten är ointresserad av ett krig som dragit ut på så många år, folket har drabbats av starka nedskärningar och fått utstått mycket på grund av kriget.

Vara eller inte, och hur mycket dollar som landet är villig att spendera för saken återstår att se, än har inget beslut fattats och med nomineringen av John Brennan och Chuck Hagel samt John Kerry så kan vi eventuellt få en annan riktning än den USA fört.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar