torsdag 17 januari 2013

Nya bevis för mordet på Gaddafi i Sirte

Av Roland Lohr gen Stahl


Nya bevis har samlats in som ifrågasätter den Misrata baserade milisen i en skenbar manöver där dussintals togs till fånga och Gaddafi mördades för ett år sedan. De libyska myndigheterna har misslyckats med att genomföra sitt löfte att undersöka Gaddafis och hans son Mutassims död, och dussintals andra som fanns i rebellernas förvar.
Enligt en rapport, ”Death of a dictator: The bloody revenge in Sirte,” avslöjar detaljer om att Muammar Gadaffi blev mördad. Hans sista timmar i livet och under vilka omständigheter han mördades presenteras med nya bevis. Det var Misrata baserade miliser som fångade och avväpnade medlemmar i Gadaffis konvoj och efter att de förts i säkerhet under deras kontroll så utsattes de för en brutal misshandel. Minst 66 fångade medlemmar avrättades på det närliggande Mahari hotell. Bevisen förklarar att oppositionens miliser tog Gaddaffis sårade son Mutassim från Sirte till Misrata, efter att ha misshandlat honom mördades han på platsen i Misrata. ”Det hela tyder på att oppositionens milis summariskt avrättad minst 66 medlemmar i Gaddaffis konvoj i Sirte.”  Det tyder också på att Mutassim Gaddaffi, som hade sårats dödades i Misrata. Resultaten av undersökningen säger också, tvärtemot de libyska myndigheternas påståenden att Muammar Gaddaffi dödats i korseld och inte efter hans tillfångatagande.

Bland de nya bevisen finns en mobiltelefon med videoklipp, inspelade av medlemmar i oppositionens milis som visar en stor grupp fångar, medlemmar av konvojen som tagits i förvar och misshandlas svårt. Enligt HRW har bilder i mobilen jämförts med bilder tagna på sjukhusets bårhus och fastställt att minst 17 av de gripna som finns synliga i mobilens video senare avrättades på Mahari Hotell.
Enligt gällande krigslagar så är dödandet av infångade soldater en krigsförbrytelse, libyska civila och militära myndigheter är skyldiga att utreda krigsförbrytelser och andra brott mot internationell humanitär rätt. Enligt en forskargrupp från HRW så fanns de på plats när slutliga strider genomfördes den 20 oktober 2011. Gruppen fann också mer än 100 kroppar som hade dödats i striderna, bara två dagar senare fann man rester av kroppar av minst 53 personer på det närliggande Mahari Hotell, en del av dem med sina händer fortfarande bakbundna.

Det är viktigt att dokumentera händelserna den 20 oktober, en stor mängd officerare som var på plats har intervjuats om händelserna och konfronterats med bevisen, liksom medlemmar av Gaddaffis konvoj som överlevt och tagits i förvar. Bland de avrättade fanns Ahmed Ali Yusuf al-Ghariyani, en rekryt som ursprungligen kommer från Tawergha. I en mobilvideo sågs han tagen i fångenskap, milisstyrkor slog, sparkade, kastade skor på honom och hånade honom för att komma från Tawergha, en stad som ansågs lojal mot Gaddaffi. Hans kropp hittades senare på Mahari hotell, fotograferades av sjukhuspersonalen och begravdes senare som oidentifierad som nr 86. Han kunde senare identifieras av familjemedlemmar på grund av dessa fotografier.
Dessa mord, och många fler finns genomförda av oppositionen, utgör dokumenterade uppgifter av fångar genomförda av anti-Gaddaffi styrkor under den åtta månaders konflikten i Libyen. Efter en nyligen gjord översyn rörande tillgängliga bevis avseende Muammar och Mutasims död ifrågasätts nu de libyska myndigheternas uppgifter att de två dog på platsen liksom övriga. De dog med största sannolikhet inte i någon korseld som påståtts utan mördades av oppositionen miliser. Videofilmer visar tydligt att Muammar Gaddaffi greps levande men blödde kraftigt från ett sår i huvudet som tros ha orsakats av granatsplitter av en granat som hade kastats mot konvojen av Gaddaffis egna vakter. Den exploderade i mitten av konvojen och dödade förre försvarsministern, Abu Bakr Younis. Filmen visar att Gaddaffi misshandlas av oppositionen, flera försökte hugga honom med en bajonett och orsakade flera nya skador och blödningar. När han senare lades i en ambulans halvnaken verkade han livlös.

Enligt övriga bevis som samlats in så har även Mutassim Gaddaffi infångats levande på platsen för striderna, han försökte dock bryta sig ur tillfångatagandet, sårades och sågs köra iväg med medlemmar ur oppositionen till staden Misrata. Han filmades därefter senare i ett rum, rökte och drack vatten och samtalade med oppositionen. På kvällen hittades hans kropp, med ett nytt sår på halsen som inte hade synts till i de tidigare videoinspelningar som offentligen hade visats upp i Misrata.
I fall efter fall som har undersökts av HRW har individerna videofilmats levande av oppositionens miliser som hade tagit dem i förvar, några timmar senare var alla döda. HRW träffade tjänstemän för den libyska övergångsledningen direkt efter morden för att informera dem om resultaten. Trots detta som senare följts av upprepade erinringar om att en fullständig utredning bör göras har man fortfarande inte sett några bevis på att någon verklig utredning påbörjats eller genomförts.

Den internationella brottmålsdomstolen fick behörighet av FN:s säkerhetsråd för att utreda och åtala dem som anses skyldiga för krigsförbrytelse som begåtts av alla parter i konflikten efter den 15 februari 2011, om de libyska myndigheterna inte kan, eller vill utreda händelserna och åtala de skyldiga. Enligt HRW skulle en av de stora utmaningen för den nya regeringen i Libyen vara att avsluta all form av missbruk och undersöka massavrättningarna av den 20 oktober 2011, det allvarligaste övergrepp av oppositionen som än så länge är känd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar